header

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar és un dels dos centres europeus acreditats per la Societat Europa de Patologia per a rebre estudiants de la seva Beca Giordano. A partir de 2016 formarà els millors especialistes en Hematopatologia d’Europa en un entorn privilegiat que disposa d’infrastructures i professionals que constitueixen un àmbit d’aprenentatge, assistència i recerca totalment únic.

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar ha estat recentment acreditat com a centre de referència per a la docència en Hematopatologia per la Societat Europea de Patologia (ESP). Serà, des d’ara, un dels dos centres on professionals de tota Europa i de tot el món podran acudir a formar-se en aquesta especialitat becats amb la prestigiosa Beca Giordano. Els doctors Josep Lloreta i Lluís Colomo, referents al centre pel que fa a aquesta acreditació, ens expliquen tot el que això suposa.

 

Com va arribar aquesta acreditació a l’Hospital del Mar?

JL – Vaig veure la convocatòria d’aquestes beques a l’ESP per a facilitar la mobilitat i la formació de qualitat.  El seu objectiu és crear una xarxa que estimuli la relació i la formació de patòlegs d’arreu del món en diversos camps. De seguida vaig pensar que el nostre centre podia presentar una bona candidatura, perquè el cert és que reuneix unes circumstàncies molt privilegiades i condicions que el fan gairebé únic en la seva classe.

Quines eren aquestes condicions tan especials?

Lluís Colomo (LC) – Per començar, l’entorn de la mateixa ciutat de Barcelona i de les múltiples institucions universitàries i científiques que envolten l’Hospital del Mar que constitueixen per elles mateixes un “caliu” científic molt particular. I després, a més de la convivència propera amb serveis clínics d’hematologia i d’oncologia de primer ordre, perquè dins del propi servei d’Anatomia Patològica, l’equip que treballa l’hematopatologia i que jo coordino, reuneix professionals de branques que en qualsevol altre centre solen estar separades o no hi són, mentre a l’Hospital del Mar les trobem concentrades en un mateix espai i un ambient d’intercanvi professional molt proper i fluid.

Com és aquest equip i aquest entorn de treball en Hematopatologia?

LC – Doncs tenim especialistes joves però amb molta experiència i amb un entusiasme per l’hematopatologia que es veu recolzat per la disposició d’infraestructures que fan possible un treball d’excel·lència, amb accés a totes les tècniques que ara mateix estan disponibles: des de l’impressionant nombre de casos que aplega el registre de tumors als laboratoris de Citologia Hematològica, Citogenètica, Immunohistoquímica, Microscòpia electrònica o Biologia molecular, que no tenen la majoria d’hospitals. Sense que ens haguem constituït encara formalment en una Unitat d’hematopatologia, a la pràctica funcionem com a tal, amb una concentració de talent i mitjans excel·lent. A nivell docent, això és un valor indiscutible perquè la persona que ve a aprendre té accés a tot allò que actualment es pot saber en aquest camp.

Quin tipus de casos s’atenen al vostre Servei?

JL – Actualment, a més d’atendre els casos del Parc de Salut MAR, som centres consultors d’altres hospitals de Catalunya, d’Espanya i de Portugal. Sempre són casos especialment complexos i el nostre paper és determinant per al diagnòstic, el pronòstic i el tractament que rebrà cadascun d’aquests pacients, en un context de medicina personalitzada i de precisió amb dianes terapèutiques molt concretes que depenen d’una classificació molt acurada de cada tipus de tumor. Aquesta és la feina del patòleg i que no pot substituir cap màquina, perquè integra els aspectes morfològics i moleculars amb les dades clíniques del pacient i arriba a un diagnòstic integrat que ve a ser el “veredicte notarial” de la medicina.

Qui reuneix actualment les condicions per a formar especialistes amb la Beca Giordano de l’ESP?

JL – Només dos centres a tota Europa hem rebut aquest reconeixement per part de la ESP pel que fa a l’hematopatologia: el Radboud University Medical Centre de Nijmegen, als Països Baixos i l’Hospital del Mar, a Barcelona. A Espanya només hi ha un altre centre que hagi estat acreditat per a la docència en anatomia patològica, però en un altre camp.

Esteu preparats per a rebre aquests especialistes en formació?

LC – Sí, per descomptat. De fet, el servei, a través de la Comissió de Docència de l’Hospital, ja està habituat a la presència de metges visitants, que sol·liciten formar part del servei com a estudiants durant un temps. La beca Giordano és una dotació econòmica molt interessant per als especialistes que la guanyin, perquè llavors reben un sou equivalent al d’un adjunt hospitalari. Evidentment, a més d’aprendre, han de contribuir amb el seu treball a les activitats científiques del servei.

Com se seleccionarà el candidat a la Beca Giordano?

JL – A partir de les candidatures que es presentin, escollirem tant especialistes que ja exerceixen com a hematopatòlegs (sènior) o residents que es volen formar en aquesta branca (júnior). Està previst que la primera estada, després del procés de selecció que farem tant nosaltres com l’ESP, s’iniciï cap al mes de febrer de 2016. Estem molt il·lusionats i desitjant que comenci.

En què consistirà aquesta estada i què pot aportar a l’Hospital del Mar?

JL – Aquesta Beca, amb una durada d’entre tres mesos i un any depenent de cada cas, és molt més que un “curs intensiu” per a la persona que la gaudeixi. És un autèntic intercanvi entre professionals i entre centres. La Beca Giordano, a més d’aportar prestigi a la institució, ens permet crear des de l’Hospital del Mar una xarxa de valuoses relacions amb centres situats a tota Europa i a tot el món, ja que s’han cursat sol·licituds també des d’Àfrica, Pròxim Orient i fins i tot l’Índia. Això ens posa en contacte amb formes de fer diferents, ens obre la porta a nous casos que no tindríem l’oportunitat de tractar i a estudis multicèntrics sobre diferents tumors que poden fer avançar els coneixements d’aquesta especialitat.

Què voldríeu imprimir en la formació dels especialistes que rebreu?

LC – Aquest esperit que ha de mantenir l’Hospital del Mar, que conjuga la vocació assistencial d’excel·lència, la recerca i la docència. Transmetre el nostre amor per la feina ben feta, per un model de treball transversal d’estreta col·laboració entre professionals i àrees de coneixement en l’hematologia. I també el nostre tarannà que és el de l’aprofundiment científic, la curiositat i el desig de cercar respostes i anar més enllà del que ara sabem, i així crear escola i subratllar el nostre paper com a referents a nivell internacional en hematopatologia.

Deixa un comentari