header

La celebració de la Diada de Sant Jordi s’ha convertit, durant els anys, en alguna cosa més que no un dia primaveral per a celebrar el llibre i la rosa. Al PSMAR, Sant Jordi significa compartir. És una ocasió única per tal que els professionals, els usuaris i les entitats que treballen per la salut i el benestar social, de fer activitats plegats, de dedicar unes hores a tasques que ens recorden que una rosa pot inspirar molt i que les lletres compartides són una forma de crear lligams entre les persones.

Intercanvi de creació literària,

La nostra tradició literària es remunta al 1998 i li deu molt a Conxa Alfèrez, administrativa jubilada del PSMAR, que va ser la persona que la va iniciar, estimular i coordinar fins fa un parell d’anys. En el principi, tot va sorgir pel seu desig de convertir la Setmana Cultural que se celebrava llavors en un acte més popular, que recollís no només les mostres artístiques de més qualitat  sinó que fos més transparent i directa, feta per i per als treballadores, i que donés cabuda a qualsevol persona que volgués compartir els seus escrits o estimés la lectura. La institució va donar suport a aquest acte i va respondre a la seva implicació organitzativa, a la idea d’intercanvi, d’alliberar el talent i l’emoció i de donar cohesió a les persones que treballen als diferents centres del PSMAR. Així va començar l’edició dels llibres anuals de Sant Jordi, recollint el que han estat més de 450 treballs de més de 400 professionals en els 16 anys de recorregut d’aquest certamen.

Del paper a internet

El 2012, la convocatòria literària de Sant Jordi es va adaptar als nous temps i els formats digitals i es va reinventar aterrant a les xarxes socials, una modalitat que s’ha mantingut fins a l’actualitat. El 2014, la proposta del Sant Jordi de les lletres ha estat participar en un Microblogging literari a través del blog del PSMAR i també enviant micropoemes al Twitter. Capturant la sensació de rapidesa i la manca de temps del ritme de vida actual, els “microrelats” proposen una extensió màxima de deu línies, que poden contenir tot un món imaginatiu i d’emocions. La institució, encara que ja no imprimeix, sí que es compromet a fer la difusió a través dels seus mitjans digitals, enviant els twits des del seu compte durant la Diada i obrint el bloc corporatiu a aquesta iniciativa. L’edició per tant, tot i ser “digital”, segueix conservant l’esperit popular i participatiu, i segueix mantenint la cita anual amb tots els treballadors, convidant-los a compartir aquelles idees, pensaments, poesies, relats o aportacions literàries que porten al cap o van crear en el seu temps lliure i volen compartir amb la resta de companys.

Esperit artístic per tot arreu

Alguns dels espais del PSMAR, com l’Hospital del Mar i el Centre Emili Mira, van acollir parades que posaven a la venda alguns dels treballs manuals d’artesania realitzats per les persones ateses als programes de Rehabilitació del Centre Emili Mira. Les roses de paper, punts de llibre, penjolls, polseres i anells, quadres, clauers, bosses i ninos van trobar una acollida càlida i solidària entre els professionals i la resta d’usuaris, que en aquesta Diada estan més receptius que mai a l’intercanvi i a valorar l’esperit artístic i emprenedor d’aquests artistes. Comprar un petit record és reconèixer la tasca que aquests programes duen a terme per a millorar el seu benestar i fer una societat més humana i justa.

Roses contra l’oblit

Enguany, al Centre Fòrum, hem volgut afegir-nos a la campanya “Roses contra l’Oblit” de l’Associació d’Amics de la Gent Gran, que alerta de les grans condicions d’aïllament social i solitud que pateixen les persones grans. Hem volgut recordar-nos dels nostres usuaris de més edat, que ocupen els llits sociosanitaris del Centre Fòrum i per això els voluntaris d’aquesta associació que treballa per a fer-los acompanyament i suport, van lliurar-los aquest dia una rosa, perquè sàpiguen que no els oblidem.

També al Centre Fòrum es van desenvolupar altres actes per a convertir la Diada en un moment especial de convivència i trobada cultural, com ara la representació d’un teatre d’ombres amb la llegenda de Sant Jordi, a més d’una lectura de poemes i l’audició musical de diferents cançons de cantautors catalans, que van despertar la bona sintonia i les emocions entre els assistents. La celebració es va compartir tanmateix amb organitzacions de l’entorn, com el Grup de sardanes del Casal de la Verneda, que va cloure la Diada amb una actuació.

Cavallers… amb samarreta i botes!

Altres centres, com el Centre Emili Mira, amb motiu de la Diada se celebra el ja tradicional Torneig Torribera de Futbol Sala, que enguany ja ha arribat a la seva quinzena edició. Aquí el Sant Jordi troba en l’esport una altra manera de compartir, de fomentar els valors de superació personal i autoestima, de treball en equip i de diversió, en el qual participen professionals i també persones amb trastorns mentals, que milloren així el seu benestar emocional, psíquic i social. Al X Torneig Torribera (Centre Emili Mira-INAD-PSMAR) hi ha participat serveis de Rehabilitació Comunitària deSalut Mental de la província de Barcelona: el Club La Masia, Cerdanyola, SRC Sant Boi, Martí i Julià, AREP, Cornellà i Manresa i també ha comptat amb representació de la ciutat de Saragossa, amb el CD La Romareda. La presidenta del Grup Maria Auxiliadora, de voluntaris que treballen al Centre, va realitzar el xut d’honor. A l’acte del lliurament de trofeus hi van ser presents la Gerent del PSMAR, Olga Pané, així com Diego Arroyo, regidor d’Educació i Esports de Santa Coloma de Gramenet, i Juan Carlos León, director general del Club Marfil Santa Coloma. Els guanyadors d’enguany han estat, en primer lloc, l’equip Poliesportiva Barcelona 2013, format per professionals de l’INAD i per persones ateses en el procés de Rehabilitació Psicosocial de l’INAD. Després van quedar els dos equips del Centre Emili Mira, el Martí i Julià i La Masia, en segon i tercer lloc respectivament.

Deixa un comentari