header

Sophie Boub

És el 31 de desembre de 2017 i el personal de guàrdia a la sala de parts es prepara per celebrar l’entrada del 2018. S’acosta el moment de menjar el raïm. Però hi ha dues dones que s’han posat de part. Entre les professionals fan broma, “portarem el primer nadó de l’any”. Una broma que, com recorda la llevadora Sophie Boub, es va convertir en una realitat poques hores més tard.

“Aquella nit vam prendre el raïm amb la ràdio, amb l’hora de les Illes Canàries”, explica amb un somriure. A més, el cas va ser especial, ja que els pares del primer nadó, una nena, la Raisa Ioana de 2,790 kg, són refugiats i els regals per ser la primera catalana de l’any van ser una ajuda inesperada. “Ens va fer molta il·lusió”, recorda la Sophie, “ja que vol dir que a algun lloc hi ha justícia”. “El part va ser molt divertit, hi va haver molt ambient, el pare deia, si us plau que sigui el primer nadó de l’any, però la mare no acabava d’empènyer fins al final”. Llavors va tocar avisar al Departament de Salut i els va caure un gerro d’aigua freda. Hi havia un altre nadó que havia nascut amb el canvi d’any. Van ser uns minuts d’incertesa fins que els van confirmar que la Raisa era la primera catalana de l’any. “Va començar una altra festa”.

La Sophie ho té molt clar. Repetiria una nit com la de fa dotze mesos. “Vam sopar de pressa entre dos parts, però hi va haver un ambient molt relaxat, molt agradable, tot va anar bé, i els pares van compartir la il·lusió del primer naixement de l’any”. Tot i el fet de no estar amb la família, “em vaig alegrar d’haver treballat aquella nit”. La companyonia que van viure i un part sense complicacions van ajudar a fer fluir les hores, “una bona manera de dir adéu a l’any 2017, dir-li, ja t’hem vist prou, i començar el 2018”.

Les guàrdies en nits de festa són sempre especials. Moltes vegades no es pot ni sopar i els professionals estan allunyats de la família. Però històries com la de la Raisa Iona compensen.

Javier Villavieja

En Javier Villavieja és una de les cares que s’amaguen darrere el seguici dels Reis d’Orient que visita l’Hospital del Mar cada any. El 6 de gener, deixa la família i forma part de la comitiva que visita a grans i petits portant regals i, sobretot, un somriure, a les habitacions.

Ja fa anys que hi participa, “3 o 4, no n’estic segur”, comenta, i no se’n penedeix. Va començar instigat per la seva germana, antiga treballadora de l’Hospital, que li va demanar un cop de mà. “Ja ho havia fet a altres llocs i vaig acceptar, així va començar tot”. La visita de Ses Majestats és una de les tradicions del Nadal a la institució i en Javier ja n’és una peça bàsica. “Es viu bé i és entretingut. A la vegada, té un punt d’emoció quan parles amb la gent, és bonic i emocionant”, explica.

Els membres del seguici reparteixen joguines i altres regals gràcies a la generositat de la Creu Roja, però també un present de l’Hospital. Sempre hi ha un detall per a tothom. Però el més important és el contacte amb la gent, pacients ingressats o familiars. “Vius moltes situacions, sobretot amb les persones de més edat, que s’emocionen molt, algunes estan soles, altres acompanyades, altres se sorprenen i hi ha moments emocionants, es posen a plorar, t’expliquen els seus problemes…”. També hi ha qui no els vol veure, però al final “amb alguna broma, accepten els regals, tot es pot superar amb alegria i bon humor”.

El grup que forma part de la visita dels Reis més màgics ja fa anys que es coneix. “Hi ha gent de totes les edats, hi ha molt bon ambient”, explica en Javier Villavieja. I la família? Com viuen que passin un matí així fora de casa? “Ho accepten i et feliciten”. De fet, cada vegada hi ha més gent disposada a participar. “És només un matí, però ens ho passem molt bé i és molt gratificant”. En el seu cas, té clar que aquest any també repetirà.

Marc Ahufinger

Els jugadors del CE Júpiter juguen cada Nadal un partit molt especial. No ho fan al seu històric camp de La Verneda, però tampoc ho fan com a visitants. I no els hi cal marcar gols per guanyar, només aconseguir somriures. Tot i que sembla una jugada difícil, cada any se’n surten i triomfen. Perquè així són les seves visites al Servei de Pediatria de l’Hospital del Mar.

La delegació del Júpiter l’encapçalen els seus tres capitans, amb en Marc Ahufinger, primer capità i central fix a cada partit, al capdavant. També els acompanya la directiva i membres de l’equip femení. En Marc va viure l’experiència per primera vegada l’any passat, i aquest any ho ha recomanat als seus companys. “Una de les coses més boniques com a capità és poder anar a l’hospital a portar joguines als infants que hi estan ingressats, és una les coses més boniques que et poden passar com a capità”, assegura.

Aquest any han canviat dos dels capitans de l’equip i hi haurà cares noves a la comitiva. L’únic ‘veterà’, en Marc, ha avançat als seus companys que “estaran d’acord que el primer cop que entres a una habitació i hi ha un nen o nena que no s’ho espera, el somriure que fan i el de les famílies és el que més t’impacta”. Per això, assegura que “encara que no fos capità, tornaria”.

Un dels aspectes que més impacten de la iniciativa és la procedència de les joguines. El club posa en marxa una campanya per recollir-ne entre els aficionats i seguidors. Han de ser joguines noves i, a canvi de portar-ne, es pot entrar de forma gratuïta a veure el partit del cap de setmana. Això demostra que “el Júpiter en l’àmbit social és un club de primera divisió, així com en emergències o la defensa dels drets humans. És un club humil, de Primera Catalana, però hi ha molt pocs clubs catalans d’Espanya que s’impliquin i portin joguines i felicitat als nens i nenes” destaca el capità. El Club Esportiu Júpiter, un històric de primera.

El Nadal al PSMAR

Els centres del PSMAR fa dies que llueixen guarnits de Nadal. A l’Hospital del Mar, els visitants poden veure dos arbres, un d’ells, al vestíbul de l’Edifici B, decorat pels pacients del Centre Dr. Emili Mira, que el passat 13 de desembre, hi van vendre manualitats fetes per ells mateixos i van lliurar un conjunt de joguines pensades i realitzades per als pacients del Servei de Pediatria. El 2 de gener arribarà la màgia, amb en Roger Sala, pacient del centre, que mostrarà les seves màgiques habilitats a Pediatria i a la sala d’espera de l’Hospital de Dia d’Oncologia. També hi haurà música, per amenitzar les esperes dels pacients i familiars.

A l’Hospital de l’Esperança, el 14 de desembre es va fer un bingo i un esmorzar solidari amb els pacients del Servei de Medicina Física i Rehabilitació. Al Centre Fòrum, els pacients han elaborat els guarniments nadalencs del centre. A més, han pogut gaudir del concert de la coral La Flama, el 14 de desembre, i d’un concert de gòspel el dia 19. Els pacients ingressats també han realitzat els guarniments del Centre Dr. Emili Mira, i el passat dia 20 van protagonitzar una obra de teatre.

Bones festes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari