header

Aquesta és la visió de Juan Mezo, expert en mecenatge i fundraising, antic director de comunicació d’Intermón Oxfam i professor col·laborador del departament de Marketing i de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, i actualment director de Valores & Marketing. “Clarament, hi ha un canvi a la societat espanyola”, explica, “ha quedat demostrat que si volem que hi hagi canvis, com sempre, fa falta la implicació de la ciutadania”. I això també afecta entitats com les fundacions i altres institucions sense afany de lucre, que han experimentat un gran creixement.

La crisi econòmica ha sacsejat aquest sector. “Ha fet que les entitats de tipus social hagin experimentat un gran creixement”, explica Mezo. Un altre factor és l’envelliment de la població, que fa que la població estigui més disposada a col·laborar en aspectes de salut i recerca, allà on l’Estat no pot arribar. Malgrat això, a Espanya, les donacions i el mecenatge en aquest àmbit representen només el 15% del total, situant aquestes causes en el tercer lloc. Molt lluny de les xifres d’Itàlia o el Regne Unit, on són les primeres institucions en recaptació, amb un 46 i 26% del total de donants.

Espai de creixement

La reforma fiscal aprovada l’any 2014 per potenciar el mecenatge només s’ha quedat lluny del seu objectiu. Les donacions s’han multiplicat (entre els anys 2015 i 2017 les deduccions fiscals per donacions d’interès general van créixer el 37%, segons un estudi de la Fundació Universitat Autònoma de Madrid), però l’Estat encara ocupa el lloc 71 del món si parlem de la suma de donacions i voluntariat i el setè entre els països de la Unió Europea, amb 3.700 milions d’euros en donacions, una xifra que els principals països de la llista dupliquen o multipliquen per quatre.

Això porta Mezo a demanar una millora de la legislació en aquest camp. “Actualment el mecenatge a l’Estat és molt feixuc, amb massa requisits i complexitat”, però a la vegada, també fa falta “un canvi a la cultura de la societat, cal que la gent cregui en la causa i hi confiï”. Apunta que “cal ser capaços de construir la confiança, un procés molt complex que es pot destruir en només un dia. Cal connectar amb la societat”. En aquest sentit, l’Hospital del Mar i tot allò que representa, se situa molt a prop de la ciutadania. Una proximitat que ha de permetre crear una cultura interna que “faciliti a les famílies i als pacients agraïts vehicular aquest agraïment a través de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar”.

Els Amics de l’Hospital del Mar

La Fundació, formada per professionals de la institució, extreballadors, pacients i familiars, voluntaris, entitats i persones de la societat civil, treballa per millorar el benestar físic, emocional i social dels pacients i les seves famílies. La seva intenció és crear una xarxa de persones, empreses i entitats implicades i compromeses, que impulsi projectes socials, solidaris, de transformació, d’innovació i de recerca biomèdica al voltant de l’Hospital del Mar.

En aquests moments impulsa una desena de projectes a quatre àrees de treball, assistencial, recerca, espais, equipaments i tecnologia i voluntariat, i té en cartera engegar-ne de nous amb l’objectiu de continuar transformant la realitat de l’Hospital del Mar. Només durant l’any passat, se’n van beneficiar 1.600 persones i es van captar més de 100.000 euros per als projectes impulsats per la Fundació.

En Josep Lloveras, president del patronat de la Fundació, recorda l’impuls inicial que va portar una associació, que va néixer “per promoure la implantació de l’Hospital al barri, a la zona que cobreix”, a convertir-se en l’ens actual, que pretén “oferir als seus veïns unes prestacions que facin que se’l sentin com a propi”. Per fer-ho, s’han engegat actuacions culturals i accions als barris de referència per promoure la presència de la ciutadania al centre, en una zona molt rica en nombre d’entitats, “amb les quals tenim interessos comuns”, apunta Lloveras.

A la vegada, la Fundació treballa per implicar les grans empreses instal·lades a la zona “i aconseguir que comparteixin el nivell d’implicació dels veïns”, així com incrementar la col·laboració amb empreses vinculades a l’activitat de l’Hospital. D’altra banda, fins ara, el mecenatge de les persones més implicades en l’hospital, els usuaris, ha estat vital. El seu agraïment ha permès tirar endavant diversos projectes. Però totes aquestes línies de treball “s’han de mantenir en el temps”, segons el president del patronat de la Fundació. “Cal treballar sobre el terreny de forma permanent”.

“Els objectius estan molt ben delimitats, la presència al barri i que la gent se senti seu l’Hospital, i l’aportació de donacions per a la compra de material sofisticat d’última generació i el finançament de línies de recerca prioritàries, com ara el càncer”, apunta Lloveras. Tot plegat ha de portar un 2019 que es converteixi en un punt d’inflexió en la història de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar.

Exemples d’èxit

  • 1000 raons contra el càncer de mama

Entre els últims projectes de col·laboració amb entitats de l’entorn de l’Hospital hi ha la campanya #1000 raons, una iniciativa de l’Associació Front Marítim Barceloneta per impulsar la recerca en càncer de mama  que es desenvolupa a l’Hospital del Mar i al seu institut de recerca. Per fer-ho, aquesta entitat ha posat en marxa un seguit d’accions de micromecenatge, amb tres festes populars i familiars organitzades al Parc de la Barceloneta i altres actuacions als locals que formen part de l’associació. Les primeres accions van aconseguir recaptar gairebé 4.000 euros, que s’han destinat a finançar la possibilitat d’utilitzar la immunoteràpia en el camp del càncer de mama. Sobretot, centrant-se en un dels tipus més agressius i que afecten pacients més joves, el triple-negatiu, per al qual no es disposa de dianes terapèutiques.

El finançament aconseguit gràcies a la solidaritat impulsada per l’Associació Front Marítim ha de permetre contractar un investigador jove per incorporar-lo al grup de recerca que lidera el Dr. Joan albanell, cap del Servei d’Oncologia Mèdica i director del Programa de recerca en càncer de l’IMIM. A la vegada, s’ha realitzat una tasca de conscienciació entre els veïns de la Barceloneta sobre aquesta malaltia i la tasca que realitzen els metges i investigadors associats a l’Hospital del Mar.

  • Radioteràpia d’avantguarda

El trasllat del Servei d’Oncologia Radioteràpica a l’Hospital del Mar des de l’Hospital de l’Esperança, on va estar més de dues dècades, va significar una gran oportunitat per renovar un servei bàsic a l’atenció als pacients. A banda d’estrenar un nou espai al nou edifici, inaugurat el maig de l’any passat, els professionals disposen de noves eines que els permeten oferir tractaments d’avantguarda per guarir diverses patologies oncològiques. Entre ells, un accelerador lineal, adquirit gràcies a una donació de la Fundació Cellex.

La donació va ser possible gràcies a les gestions personals del cap del Servei d’Oncologia Mèdica, el Dr. Joan Albanell, i a la tasca del cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, el Dr. Manel Algara. Com recorda, fa només dos anys “preparava la memòria justificativa del projecte, que els patrons de la fundació van valorar positivament”. La inversió, d’1,8 milions d’euros, ha estat “importantíssima, i va fer que el nostre utillatge millorés i va permetre l’Hospital centrar les inversions en altres aspectes, com ara un aparell d’irradiació intraoperatòria, en servei des del passat mes de maig”, explica el Dr. Algara.

  • Córrer per la recerca

Un altre exemple d’iniciatives externes que col·laboren amb l’activitat de l’Hospital del Mar el trobem a dues curses populars que han recaptat fons per a programes de recerca en marxa a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques. Una d’elles és la Cursa contra el Càncer que es va celebrar a Osca el passat 21 d’octubre. Els fons recaptats, 30.000 euros, es destinaran al projecte Estudis de mecanismes de resistència en leucèmia limfoblàstica aguda adulta i pediàtrica, liderat per la Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en cèl·lules mar i càncer de l’IMIM.

L’altra prova esportiva solidària és la Carrera de las Ciudades, celebrada entre els mesos de novembre i de desembre a Madrid, Ourense, Alacant, Oriola i, per primera vegada, Terrassa, amb l’objectiu de recaptar fons per a la recerca en càncer de pàncrees mitjançant la beca Carmen Delgado/Miguel Pérez Mateo. A la seva primera edició, aquesta beca va ser atorgada a un projecte de l’IMIM encapçalat per la Dra. Pilar Navarro, del Grup de recerca en Mecanismes de la tumorigènesi i progressió tumoral.

Una altra iniciativa esportiva amb finalitat benèfica és la Transmaluta, una marxa-homenatge de 24 km entre Sant Cugat del Vallès i el Parc de Recerca Biomèdia (PRBB), en memòria d’un jove investigador de la UPF, en Guillem Malet. Els fons es destinen al Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM.

  • Un Jardí per als més petits

Els pacients més joves de l’Hospital del Mar ja gaudeixen d’un nou espai pensat, dissenyat i realitzat per a ells. És el Jardí Terapèutic, una iniciativa del Servei de Pediatria que ha pogut posar-se en marxa gràcies a la tasca dels Amics de l’Hospital del Mar i la donació de la Fundació Mil·leni. Un projecte que, com explica la cap del Servei de Pediatria, la Dra. Mari Ángeles López Vilchez, “segueix la línia de les cures centrades en el desenvolupament”. “Vam veure la possibilitat d’ampliar la zona de jocs cap a l’exterior, aprofitant un espai sense ús”, recorda, la qual cosa “ens permetia la possibilitat d’oferir als nostres petits pacients i a les seves famílies una via d’escapament a l’ingrés hospitalari, mitjançant quelcom tan quotidià a la vida dels infants com són els parcs infantils”.

L’efecte ha estat immediat. Els petits s’han mostrat “entusiasmats”, segons la cap d’Unitat d’Infermeria, Guadalupe Blanes. “Hem pogut veure un efecte positiu en el seu comportament en general i, segurament, en el seu procés de recuperació”. El projecte ha estat una iniciativa de tot el servei, buscant que l’estada dels pacients (més de 1.000 ingressos cada any), sigui el més semblant a l’exterior. Per aquest motiu, el disseny està dotat del mobiliari adequat per psicomotora de forma segura.

  • Un hort terapèutic per als pacients

La col·laboració entre els Amics de l’Hospital del Mar i l’Obra Social “la Caixa” ha permès crear al Centre Fòrum un nou equipament pensat perquè les persones hospitalitzades a l’àrea de psiquiatria del centre gaudeixin d’una activitat dirigida a la millora de la seva salut mental, un hort terapèutic. La iniciativa, l’Hort d’en Llurba, sorgida d’un expacient, en Josep Antoni Llurba, permet “ampliar l’oferta d’activitats ocupacionals al centre, en un entorn amable i que propicia un canvi també en la relació dels pacients amb el personal”, segons explica una de les professionals implicades en el projecte des del primer moment, la psicòloga Carme Masferrer.

La iniciativa busca potenciar l’apoderament dels pacients a través d’una intervenció terapèutica realitzada a l’aire lliure, millorar l’autocura personal, integrar l’aprenentatge d’habilitats bàsiques i millorar el seu funcionament físic i cognitiu. A la vegada, es vol que puguin incorporar hàbits de vida saludables, que millorin el seu estat d’ànim i facin més còmode la seva estada hospitalària. L’hort també servirà per implicar pacients i professionals gràcies a fórmules interactives de participació compartida, amb l’objectiu de reduir l’estigma associat a la malaltia mental.

Un veí amic de l’Hospital del Mar, Julián García

Julián García és el president del Club Natació Atlètic Barceloneta, veí del barri de la Barceloneta i usuari de l’Hospital del Mar. I, des de fa uns mesos, patró de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar. Una vida al barri, impulsant una de les entitats més representatives i potents de la ciutat de Barcelona i que ara busca col·laborar amb el centre sanitari de referència de Ciutat Vella i Sant Martí.

García recorda el salt qualitatiu que ha fet l’Hospital en els últims anys, amb una acceptació cada vegada més gran entre els seus veïns. “Crec en la sanitat pública i en el moment actual, amb una sanitat pública que rep molts atacs, els ciutadans hem de ser conscients que qualsevol ajuda és important”. Com a patró de la Fundació, ara la seva relació amb el centre és diferent, una situació que l’anima a col·laborar-hi encara més. En aquest sentit, aposta per aprofundir en el mecenatge i perquè l’Hospital “surti de l’hospital”, busqui la col·laboració amb les empreses de l’entorn per mantenir la línia de millorar el servei, sempre sense perjudicar els seus usuaris.

Des de l’Atlètic Barceloneta es vol aprofundir la relació amb l’Hospital del Mar. “No hi hem anat per ajudar, sinó per aprendre i col·laborar”, explica el seu president. “Com a entitat esportiva, no ens hem de quedar en els nostres 12.500 socis. Ells vénen a fer salut, i creiem que la relació entre el club i l’Hospital és molt important en aquest sentit”. Considera que totes dues entitats s’han de beneficiar d’aquesta col·laboració. Per això, avança que el club ja té en marxa diverses activitats que beneficiaran el centre sanitari a través dels Amics de l’Hospital del Mar. I recorda que “és una col·laboració necessària, no només en l’aspecte econòmic, sinó en la millora del servei per a tots els veïns”

Entrevista Olga Pané

- Què significa la col·laboració ciutadana i de la societat civil amb l’Hospital a través del mecenatge?

Les fórmules de participació, expressió i compromís ciutadà o de la societat civil en una institució com la nostra tenen vies molt variades. Una d’elles és el patrocini d’activitats que permetin millorar l’assistència o el coneixement. Cada vegada és més freqüent que organitzacions de la societat civil o particulars vulguin canalitzar la seva solidaritat, generositat o, senzillament el seu agraïment, a través de donacions o d’aportacions a projectes o inversions que redundin en el benefici de la comunitat. És evident que en aquest context les institucions sanitàries i de recerca són cada vegada més receptores d’aportacions tecnològiques, monetàries o de béns que persegueixen un bé comú. És una pràctica que en el nostre país té ara mateix una extensió limitada, però que en molts països del nostre entorn, o dels Estats Units, té una extensió molt més àmplia.
A Catalunya tenim una experiència col·lectiva, molt emocionant, que ens afecta, com és La Marató que cada any organitza TV3 i que és un exemple de canalització de la generositat i de la solidaritat d’una societat vers el progrés científic i la millora dels serveis sanitaris.

- Com viu una entitat com l’Hospital del Mar aquesta allau de solidaritat?
En primer lloc, no és una allau, però sí que tenim donacions cada vegada més significatives. En els darrers anys hem rebut donacions de filantrops coneguts, com en Pere Mir o Amancio Ortega, de particulars que han fet objecte de les seves disposicions testamentàries els nostres hospitals, i, també, molts conciutadans, professionals, pacients i famílies menys coneguts que han volgut aportar alguna cosa a la millora dels nostres centres. Ens enorgulleix ser distingits per aquesta generositat, perquè sabem que en molts casos, especialment en els de les aportacions més petites i anònimes, hi ha un profund agraïment i reconeixement per la feina que dia a dia es fa en els nostres centres.

- Creu que hi ha prou facilitats perquè la societat pugui trobar fórmules per col·laborar amb entitats com l’Hospital?

Crec que hi ha facilitats, però en el nostre país encara no hi ha una cultura del mecenatge o del patrocini tan estesa i reconeguda com en altres bandes. Només cal veure com en alguns casos de donacions a Catalunya i a l’Estat, s’han aixecat veus crítiques que consideren que el mecenatge és un acte caritatiu que no es pot acceptar en el sector públic.
Crec que entre tots hem de fer més difusió de les possibilitats perquè aquest mecenatge es pugui produir, i perquè no només s’identifiqui com a quelcom a l’abast de grans fortunes, sinó que està a l’abast de molta gent, de molts de nosaltres, que podem contribuir amb recursos o amb temps, com els voluntaris, a què la nostra societat sigui més generosa, solidària i cohesionada.
La nostra entitat, com altres, estem generant vies per poder canalitzar el mecenatge en complicitat amb la societat civil. I aquí nosaltres hem trobat uns aliats extraordinaris, la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, una fundació promoguda per antics pacients i professionals de l’Hospital del Mar que s’està convertint en un dels impulsors d’iniciatives d’èxit en aquesta direcció.

- Quin ha de ser per a vostè el paper del mecenatge en aquestes institucions?

El mecenatge no pot substituir l’esforç fiscal d’un Estat i les seves inversions públiques, però les pot complementar. És una pràctica que veiem que creix en els darrers temps, a la que volem estar atents i a la qual cal donar un tracte efectiu i professional. Nosaltres, conscients d’això, hem afavorit canals específics i d’informació per a totes les persones interessades, alhora que hem cercat assessorament d’entitats que coneixen bé aquest àmbit de la filantropia. En aquests casos és essencial que els donants sempre tinguin coneixement i consciència clara del destí de les seves aportacions, i que aquestes donin lloc de manera àgil a realitats tangibles.
Cada cop està més clar que el sector públic tindrà dificultats perquè únicament amb l’esforç fiscal, es pugui fer front als grandíssims reptes científics i tecnològics dels pròxims anys. Perquè la societat no perdi oportunitats, ens cal convocar a tothom en el repte de no quedar-nos enrere i aquí el mecenatge, el seu estímul i el seu paper social és molt important.
Igualment, cal remarcar que hem  de ser escrupolosos, perquè quedi molt clar que les aportacions són altruistes i que no reporten un benefici individual ni un tracte de favor a canvi. En aquest sentit, estem tots obligats a retre comptes clars de l’origen i destinació d’aquests fons o equips.

- Com valora la tasca realitzada per la Fundació Amics de l’Hospital del Mar?

No podem tenir-hi més que un agraïment enorme. A la Fundació i a les persones que hi estan implicades, perquè els Amics de l’Hospital són, sobretot, això, persones extraordinàries, disposades a donar el millor d’elles mateixes perquè el Parc de Salut Mar pugui fer front amb més solvència a tots els seus reptes. I, creieu-me que no és només una entitat que aporta recursos econòmics. Ens aporta voluntaris, ens aporta solidaritat, ens aporta alegria i ànim i busca constantment totes les complicitats en favor dels nostres pacients. Generen constantment projectes, junt amb els nostres professionals, per millorar granet a granet la nostra atenció als ciutadans. Ells ens recorden constantment com, junts, les nostres institucions i la societat civil podem fer coses extraordinàries…

Deixa un comentari