header

V Jornada global per a la higiene de mans

Als centres del PSMAR, els resultats del compliment de la higiene de mans durant el 2012 han estat molt satisfactoris, assolint una xifra del 70%, el que representa un augment del 10% respecte l’any anterior. Any rera any, el Programa d’Infeccions del PSMAR ha aconseguit una millora en els resultats del compliment gràcies a les accions de sensibilització que s’han realitzat des de que al 2007 es va posar en marxa el Projecte d’higiene de mans i al compromís dels professionals.

L’Hospital del Mar, l’Hospital de l’Esperança i el Centre Fòrum s’adhereixen a la campanya sota el lema “Mans netes, mans segures”. Els membres del Programa d’Infeccions faran una ronda per les diferents unitats d’hospitalització distribuint material informatiu amb l’objectiu de sensibilitzar als professionals de la importància d’una correcta higiene de mans. També es projectarà un vídeo protagonitzat per professionals de l’entitat que aconsellen com fer l’higiene de mans.

Des del 2009, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha compromès en un important moviment a través de la iniciativa “Salva vides: renta’t les mans”, fent una crida mundial als centres sanitaris per a millorar l’adhesió dels seus professionals i usuaris en la higiene de mans. La resposta ha estat l’adhesió de 5.000 hospitals i centres de salut de 127 països.

La higiene de mans és una de les principals mesures per a reduir les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària i aquesta iniciativa de l’OMS, basada en l’evidència, pretén establir un compromís prioritari amb la seguretat del pacient.

Dins l’estratègia d’higiene de les mans als centres sanitaris de Catalunya, el Departament de Salut va elaborar un Pla d’actuació per a l’any 2012-2013 amb l’objectiu d’ajudar a identificar funcions i responsabilitats, establir un marc temporal per a l’execució de les mesures que s’ha d’adoptar, definir les repercussions pressupostàries i realitzar un seguiment del progrés.

En els països desenvolupats, les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària afecten entre el 5 i el 10% dels ingressos aguts, causant un augment de l’estada hospitalària, incrementant els costos assistencials i posant en risc la seguretat dels pacients. La higiene de mans és el procediment més eficaç i econòmic per a la prevenció i control d’aquest tipus d’infeccions. Segons dades publicades per la OMS, s’ha demostrat que amb una correcta higiene de les mans es podrien reduir entre el 20 i el 40% de les infeccions creuades intrahospitalàries.

Cada any, amb motiu de la V Jornada global per a la higiene de mans que se celebra el 5 de maig, els centres sanitaris del Sistema Nacional de Salut (SNS) preparen activitats per a sensibilitzar a professionals i ciutadans de la importància de la higiene de mans per a prevenir les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària.

2 Respostes to “Assolit el 70% de compliment en la higiene de mans”

  1. Juan Pablo Horcajada escrigué:

    Aquestes dades son molt bones en comparació a èpoques anteriors. L’esforç del Programa de Control d’Infeccions i dels Seveis Clínics s’esta notant. I, el més important, les taxes d’infecció nosocomial estan millorant. Cada vegada es veu més clara la importància de la higiene de mans. Ho hem de transformar en un hàbit sanitari ineludible durant la cura dels malalts. S’ho mereixen.

  2. Anna Collado Servei Epidemiologia i Avaluació Programa d'infeccions escrigué:

    Són resultats obtinguts gràcies a la col·laboració del personal referent que participa en el Projecte de millora del compliment d’higiene de mans dels centres del Parc de Salut MAR: H Mar , H Esperança, C.Fòrum, i també a tot el personal assistencial que cada vegada més té incorporada la higiene de mans en la seva tasca diària.
    Cal continuar i millorar dia a dia perquè ”una atenció neta és una atenció segura”.

Deixa un comentari