header

Sense ells, la ciència no avança

Sense el voluntari, no hi ha assaig. I sense assaigs clínics la ciència no avança. El seu paper és, doncs, fonamental, d’aquí que s’inverteixin esforços en reclutar-los, informar-los i garantir la seva seguretat i satisfacció. Els voluntaris són peces clau, que participen amb esperit altruista, per fer que d’altres es beneficiïn del coneixement dels estudis, igual que tots ens beneficiem dels que es van fer abans i van portar nous descobriments, nous medicaments i noves cures.

Llavors, què en treuen de fer-se voluntaris? Doncs depèn de cada cas, de cada estudi o assaig. El més comú és que sigui, senzillament, la satisfacció d’estar col·laborant d’alguna manera en l’avenç de la ciència. També, en el cas de voluntaris joves que cursen estudis científics, el coneixement de primera mà del que es fa i del rigor que exigeix fer un d’aquests estudis. I d’altres vegades, del fet d’aprendre més sobre la seva salut, d’empoderar-se dels seus hàbits i de sentir-se compensats amb aquest control, informació i la millora de salut que pot comportar.

Comprometre 400 persones en un estudi que dura set anys

Montse Fitó

Aquest és el cas de l’estudi Predimed-Plus, que compta amb un ingent nombre de voluntaris: 6.874 persones de 23 centres, 407 de l’IMIM, durant 7 anys de la seva vida. L’estudi, que a l’IMIM té com a responsable la Dra. Montse Fitó que també és coordinadora del Grup a la CIBEROBN, avalua els canvis a nivell cardiovascular d’incorporar una dieta mediterrània amb oli d’oliva i fruits secs i hàbits de vida saludables. El perfil és d’homes i dones entre els 55 i els 75 anys, amb risc cardiovascular. Treballem per a què interioritzin una sèrie d’hàbits que seran beneficiosos la resta de la seva vida i els mantindran més actius i saludables. El fet de ser tan llarg ens permet anar donant consells que generaran un “efecte memòria” que perdurarà en el temps. A més, com que s’adonen dels efectes i es veuen millor, la motivació no decau i això és important perquè no els volem perdre, ja que el valor del nostre estudi està en el fet de tenir tants voluntaris.

Les activitats organitzades per a mantenir implicats els voluntaris han inclòs una trobada, a la qual van acudir-hi 220 persones, per a donar-los les gràcies, animar-los a seguir fent-ho igual de bé el temps que queda, donar-los en primícia els primers resultats i presentar-los dos nous estudis: l’estudi HALO, liderat pel Dr. Albert Goday del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital del Mar, per veure si els efectes del Predimed-Plus s’amplien a l’àmbit familiar, i un altre sobre els efectes sobre la cognició, liderat pel Dr. Rafael de la Torre, de l’IMIM. També es va aprofitar per a reforçar coneixements de forma lúdica amb un trivial sobre la dieta mediterrània i, per a què marxessin encara més contents, es van fer regals i es van sortejar tres pernils.

El testimoni dels voluntaris del Predimed-Plus

Dolors Zomeño

Els voluntaris del Predimed-Plus es comprometen a posar-se sota el control dels professionals durant set anys, i ara ja han arribat a la meitat. Com ens explica la Dolors Zomeño, nutricionista que els coordina, es fa un seguiment tan estret i proper durant tant de temps que es crea un vincle especial. Nosaltres intentem ajudar i fer-los-ho fàcil. Donem pautes, som estrictes en alguns punts i flexibles en d’altres. Però sempre amb persones que tenen la voluntat de fer-ho bé per la seva salut a llarg termini.

Sis dels voluntaris d’aquest estudi ens han explicat la seva experiència i tots ells confessen haver après de nou a menjar, aquest cop de forma saludable. La Narcisa i l’Antonio, matrimoni de voluntaris, afirmen que se’ls ha passat molt ràpid. Això sí, els primers quinze dies t’havies d’adaptar als canvis, les quantitats i proporcions, que teníem molt malenteses. Però no ens ha costat perquè sentim que fem una cosa útil i alhora ens compensa perquè guanyem molt en salut i veiem dia a dia que ens sentim millor. Rebem un tracte molt personal, moltes explicacions i molt suport. I això fa que sentim una certa responsabilitat de fer-ho bé, perquè no volem defraudar l’equip que ens porta i el projecte. La Conxita també diu que ara estic més convençuda que mai de com afecta l’alimentació en el teu estat general, perquè ho he pogut comprovar en mi mateixa en aquest temps. També ho veu així la Maria, que diu que se sent millor que anys enrere, segurament perquè ara hi ha un ordre, comprant i menjant molt variat i més saludable. La Teresa ho confirma finalment dient que ha après i ha acceptat que ha de menjar els aliments de forma racional. A canvi no he perdut ni una mica d’energia, més aviat l’he guanyat, tot i que el temps passa i l’edat avança.

Una visió poc real del que vol dir fer-se voluntari

Marta Pérez

La Marta Pérez és, des de fa 13 anys, la infermera que s’encarrega del reclutament de voluntaris sans per als assajos clínics a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i per ella n’han passat ja més de cinc-cents en aquest temps. Ens explica que hi sol haver una visió confusa i poc rigorosa sobre el que és un voluntari i del que fa. Articles sensacionalistes i llegendes urbanes construeixen aquesta visió distorsionada que no té res a veure amb la realitat: estudis molt controlats, que ja han passat per fases pre-clíniques amb models animals, amb dosis mínimes, on tothom és perfectament informat i on es compleixen de forma molt estricta totes les lleis, normes i procediments, protocols de bones pràctiques i sistemes de protecció de la privacitat i de tractament les dades, i on els comitès d’ètica estan a l’inici de tot assaig.

El perfil del voluntari sa és diferent al dels pacients dels estudis de tractaments per a persones malaltes. Aquí, tots estan en bona condició física. Són joves, d’entre 20 i 30 anys, sobre tot homes (70%), que es presten desinteressadament a provar un nou fàrmac. Molts són estudiants de Medicina, Infermeria, Biologia o Farmàcia que tenen curiositat per com funcionen els assaigs i estan sensibilitzats per col·laborar-hi. Aquests estudis, d’altra banda, solen comptar amb una compensació econòmica que, finalment, és només una contrapartida per a les despeses i molèsties que ocasiona haver-se de desplaçar a les cites, sotmetre’s a proves o quedar-se ingressat uns dies. Mai pot ser un mode de viure perquè, a més, el voluntaris només poden participar, anualment, en un parell d’assajos com a molt, ja que es requereix un temps entre estudis per a eliminar qualsevol rastre de fàrmacs i recuperar-se.

La dura tasca d’aconseguir voluntaris

Anna Boronat

El reclutament de voluntaris es sol fer amb la col·laboració dels serveis mèdics de l’Hospital del Mar i dels Centres d’Atenció Primària. L’Anna Boronat, nutricionista de l’IMIM, que actualment coordina un estudi on s’analitzen els efectes del consum moderat del vi a la dieta de persones amb risc cardiovascular, explica que no ha estat fàcil aconseguir els 34 voluntaris necessaris. Algunes s’han rescatat d’estudis previs, altres per mitjà del boca-orella, a través del Centre d’Atenció Primària i fins i tot amb cartells en espais públics. Més de 200 persones s’han interessat però no tots resulten idonis, ens explica l’Anna. Han de complir uns criteris, passar una entrevista i una revisió mèdica. Quan els informem de tot el que comporta, molts es fan enrere. Hem buscat persones de 50 a 80 anys amb risc cardiovascular i rutines molt estables per seguir la dieta amb el compromís de no beure res més que les dosis establertes d’alcohol durant gairebé sis mesos, a més de fer-se controls i analítiques. No tothom hi està disposat. Com també explica la Marta Pérez, d’entrada, moltes persones tenen interès, però oferir-se no significa entrar immediatament en un assaig. Un cop informats de què implica i de fer una entrevista per valorar-ne la idoneïtat, s’inclouen en una base de dades. Només quan aparegui un estudi que demani voluntaris amb les seves característiques se’l truca per formar-hi part. Cada estudi té els seus requeriments i molts voluntaris no entraran per no reunir les condicions, tan diverses com ara que siguin només homes o dones, o esquerrans, d’una ètnia concreta o complir amb exigències com recollir mostres d’orina durant dies o abstenir-se de fumar o beure durant el temps que dura l’estudi.

Deixa un comentari