header
Una original iniciativa per a compartir interessos i sinèrgies entre tots els professionals del PSMAR, al voltant de temes molt concrets, com el greix, el microbioma o la innovació. Periòdicament, els nostres professionals comparteixen coneixement i metodologies. Aquestes trobades, voluntàries, obertes i experimentals, faciliten el poder crear una xarxa que és alhora un viver d’idees i projectes: un intercanvi especial i únic. A quin vols apuntar-te?

Entrevista Rafa de la Torre, Director de l’IMIM

Per què és creen els clubs?

Perquè comptem amb investigadors clínics i amb investigadors més bàsics, que sovint no tenen més punts de contacte que aquells que són més obvis i que els relacionen en un projecte concret. Volem crear un punt de trobada amb un caire més informal, on reunir professionals interessats al voltant d’un tema concret. Creiem que professionals que tenen tecnologies, mètodes, models o eines que poden mostrar-les aquí a d’altres que no hi haguessin pensat en primer lloc. En canvi trobaran que els seus interessos sí que són comuns i que tenen molt a compartir. D’aquesta manera esperem generar un munt de sinèrgies insospitades que encenguin l’espurna de la curiositat, el coneixement mutu, els nous projectes i les vies alternatives per als estudis.

Quina diferència hi ha amb els programes i grups de recerca que ja existeixen?

La diferència és que la nostra estructura “formal” es conforma al voltant de cinc programes de recerca que a la vegada es componen per 60 grups de recerca de tota mena. No seria just dir que no tenim espais on trobar-nos però el que és més original és que ara no ho fem només entre investigadors sinó que ho obrim a tots els clínics i a altres professionals i ho fem al voltant de temes.

Per exemple…

Doncs posem per exemple el club del “greix”. És un camp en què estem interessats professionals de grups ben diferents, des dels de cardiovascular als de farmacologia, cirurgians vasculars, psiquiatres, investigadors especialitzats en lipoproteïnes o en el metabolisme dels greixos, endocrinòlegs, nutricionistes, hepatòlegs, neuròlegs, infermers… Està clar que tanta dispersió o varietat de professionals, si no es trobessin en aquest tipus de club, potser no serien els companys obvis que acabessin trobant-se en un estudi.

I on i quan es troben?

El punt de trobada és, per dir-ho d’alguna manera, un espai a mig camí, com és la sala polivalent que trobem a la sortida de l’hospital i del PRBB. Prendre un cafè en una hora menys exigent com és la primera hora de la tarda, al voltant d’un tema en què tenim tots interès i punts de contacte, poden sortir moltes coses interessants… Les sessions es fan mensualment i també pot ser que es proposi una discussió sobre un tema sobre el qual es puguin facilitar també informacions i documents pertinents per a què tothom pugui parlar-ne aquell dia.

Qui pot participar als clubs científics?

No hi ha cap restricció pel que fa al tipus de professional. Podem aprendre molt tots de tots plegats. Des dels que estan vinculats als temes més tècnics als documentals o assistencials. Tota influència pot ser positiva a priori i molt refrescant, també.

Com s’organitzen internament aquests clubs?

Hi ha un coordinador de cadascun dels clubs, que convoquen a les persones que pensen que poden estar interessades de manera dirigida i per a garantir cert quòrum, però els clubs són anunciats a la intranet i donen la benvinguda a qualsevol professional que s’hi atansi. També està pensat convidar persones de fóra dels nostres centres per aportar punts de vista externs i frescos alhora. Però el format no és el d’una sessió científica sinó que està pensat per a què tothom parli. Que es presenti, expliqui què fa i perquè té interès en el club i demani ajuda o parer o l’ofereixi.

Quants clubs existeixen ja i quants hi haurà?

Ara mateix ja funcionen tres clubs: el d’innovació, el del greix i el de la microbioma. La idea és que sorgeixin tant clubs com el sistema pugui suportar, segurament al voltant d’una dotzena.

Com resumiria doncs el seu funcionament i esperit?

L’esperit és més lliure que una sessió científica formal de l’hospital. Els clubs tenen caràcter experimental, voluntari i certament poc regulat, i aquí està la seva gràcia. T’ha de venir de gust venir i trobar-te amb els qui estan tan apassionats com tu per un mateix tema, des dels seus particulars punts de vista. T’hi has de trobar a gust perquè pots parlar de les coses que t’interessen. I has d’aconseguir finalment fer xarxa: saber qui fa què i com, conèixer els punts en comú amb altres professionals i què podríeu fer junts.

En poques paraules…

Persones sense un nexe obvi però que poden beneficiar-se dels coneixements, mètodes o solucions que han emprat els altres, que també els podrien resultar útils. Una autèntica gestió del coneixement en viu.

Club d’Innovació

Coordinador: Lluís Grande, Cap de Servei de Cirurgia General, Director d’Innovació

“Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de trobar sinergies entre els professionals del PSMAR, assistencials, docents o de recerca, i fins i tot dels usuaris, amb inquietuds innovadores, creant un espai de relació distès i pluridisciplinar que afavoreixi compartir i generar noves idees i projectes i transformar-los en valor social o econòmic.”  

A cadascun dels “cafès” s’ha tractat un tema i s’ha convidat un dinamitzador. Al primer cafè el dinamitzador va ser en Joan Bigorra, director d’innovació de l’Hospital Clínic i varen parlar del processos d’innovació a un hospital universitari. Al segon cafè el tema varen ser les aplicacions mòbils en salut i el dinamitzador va ser en Francesc Colom, investigador del grup de recerca en salut mental de l’IMIM. Hores d’ara ja tenim programat el tercer cafè amb el tema: Què deu conèixer un investigador sobre patents? El dinamitzador serà en Bernabé Zea, que compagina el seu paper entre el centre de Patents de la Universitat de Barcelona i l’empresa ZBM Patents & Trademarks i ZBM Bussiness Connect.  Aquestes primeres iniciatives han estat un èxit de participació i han assolit l’objectiu principal: fomentar la cultura de la innovació.

Club del Greix

Coordinador: Jose Antonio Carrión, Cap de Secció d’Hepatologia

“La millor manera d’avançar és compartir els nostres coneixements i recursos, i que millor entorn que el que ens ha brindat el Dr. de la Torre per confluir clínics i bàsics…”

La primera reunió del club del greix va ser un èxit, van tenir l’oportunitat d’escoltar un veritable expert en la matèria, el Dr. Romero, així com els comentaris dels nostres experts de l’Hospital del Mar i de l’IMIM que van confluir per començar a conèixer-nos millor.  I a la segona reunió, convocada pel 25 de maig, escoltarem al Dr. Goday que ens explicarà com la cirurgia bariàtrica pot ser un model extrem de manipulació del greix corporal. Ens agradaria aprofitar aquesta segona reunió per explicar en què estem treballant cadascú i com podem fer aportacions d’idees i possibles col·laboracions conjuntes.

Club del Microbioma

Coordinador: Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses

“La primera impressió de la primera trobada va ser molt bona i va confirmar que aquest tema és molt transversal i genera molt d’interès.”

El Club del Microbioma neix amb la intenció de fer arribar aquesta línia científica als professionals del PSMAR als qui els hi pugui interessar per tal d’aplicar aquest coneixement a les seves àrees de recerca. També es vol procurar la col·laboració entre grups per tal que l’intercanvi d’informació faciliti el desenvolupament d’idees i noves línies de treball traslacionals. A la primera reunió vàrem convidar a Dr. Guarner, expert en microbioma de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. La sessió va ser molt interessant i va tenir un èxit d’assistència d’investigadors i professionals de diversos àmbits de l’Hospital del Mar i de l’IMIM. Pel tipus de preguntes que es van fer vàrem comprovar les diferents àrees de procedència dels assistents, confirmant que aquest tema és molt transversal i genera molt d’interès. La primera impressió va ser molt bona en aquest sentit i és possible que aviat comencin algunes col·laboracions. En properes edicions intercanviarem informació sobre l’activitat que ja es porta a terme en aquesta àrea a diferents grups i sobre les idees que ja estiguin començant a desenvolupar-se.

Deixa un comentari